U heeft een ongeluk gehad. Het laatste waar u dan zin in heeft is het invullen van het schadeformulier. Maar het moet! Het is de enige manier om mogelijke schadevergoedingen goed te regelen. Deze tips maken het invullen van het schadeformulier een eitje.
Schade melden met uw telefoon
Naast het invullen van het bekende papieren schadeformulier, kunt u het formulier ook met uw smartphone invullen. Dat kan via mobielschademelden.nl of de gelijknamige app. Hiermee vult u digitaal het schadeformulier in. Foto’s van de situatie kunt u direct uploaden. Een papieren schadeformulier invullen en toesturen is dan niet meer nodig.
U kunt mobielschademelden.nl alleen gebruiken voor aanrijdingen in Nederland. Bovendien moeten alle bij het ongeluk betrokken voertuigen een Nederlands kenteken hebben. Wilt u meer weten over het mobiel invullen van het schadeformulier? Kijk dan eens op www.mobielschademelden.nl.
Tips voor het invullen van het papieren schadeformulier
Vult u het formulier liever op papier in? Dat kan natuurlijk ook. Om discussie en onduidelijkheid achteraf te voorkomen adviseren wij u om het schadeformulier zoveel mogelijk op locatie in te vullen. Hoe u dat het beste kunt doen? In onderstaande video legt onze collega Annemieke u uit hoe u het papieren schadeformulier moet invullen. Of lees de tips onder de video.
- Vul direct na de aanrijding samen met de tegenpartij de voorkant van het formulier in. Doe dat op een veilige plaats. De achterkant kunt u later thuis invullen. Controleer goed of de persoon met wie u in het ongeluk zit alle gegevens juist heeft ingevuld.
- Maak een duidelijke tekening van de situatie. Geef hierbij aan in welke richting de voertuigen reden. Schets ook waar ze elkaar het eerst raakten. Het is ook altijd handig om een foto te maken van de situatie.
- Noteer namen en adressen van eventuele getuigen op het formulier. In Nederland kunnen ook andere mensen die in de auto zaten of familie getuige zijn. In andere landen van Europa gelden hiervoor andere regels. Zet deze getuigen daarom altijd op het formulier.
- Beide partijen ondertekenen alleen de voorzijde van het formulier. Hierdoor is alleen de voorkant van het schadeformulier het bewijs van het ongeluk. Zorg er dus voor dat u alle belangrijke informatie op de voorkant invult.
- Onderteken het schadeformulier alleen als u het eens bent met wat is ingevuld. Bent u het niet eens met wat de andere persoon heeft ingevuld? Geef dit dan duidelijk aan bij 'Mijn opmerkingen'. U kunt ook zelf een eigen schadeformulier invullen aan de hand van uw verhaal. De verzekeraars moeten dan bepalen hoe het ongeluk is gegaan. Dat doen zij aan de hand van de verhalen van u en de andere persoon in het ongeluk. Bovendien gebruiken ze verslagen van getuigen en ander bewijsmateriaal.
- Bij een aanrijding in het buitenland moet u soms een formulier in een andere taal invullen. Kunt u dit niet lezen? Geen probleem. In heel Europa zijn de schadeformulieren hetzelfde. U kunt dus uw Nederlandse schadeformulier ernaast leggen zodat u goed begrijpt wat u invult.
- Heeft u beiden het schadeformulier ingevuld? En staan de handtekeningen eronder? Scheur dan het bovenste vel van het onderste vel af. Zo heeft u allebei een exemplaar.
- Maak een kopie of foto van het schadeformulier voor u het naar ons opstuurt. Dan bent u niet meteen het formulier kwijt.
Vragen?
Heeft u vragen over het invullen van het schadeformulier? Neemt u dan gerust contact op met ons team Schade Motorrijtuigen. U bereikt hen op telefoonnummer 0113 - 238 888. Wilt u een Europees Schadeformulier aanvragen? Dat kan ook online.