Zo krijg je weer grip op je rijangst

rijangst

Uit onderzoek blijkt dat bijna een op de vier jonge automobilisten rijangst heeft. Best een flink percentage, maar met de juiste begeleiding kun je deze angst verminderen of zelfs wegnemen. ZLM-instructeur Theo Lamper legt uit hoe rijangst ontstaat en hoe je er vanaf komt.

Een deuk opgelopen

De definitie van rijangst is simpel, maar de oorzaak allesbehalve, aldus Theo. “Het komt veel voor. Het kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan faalangst, een trauma door een heftig ongeluk, paniekaanvallen of een burnout. Maar een botsing met een paaltje kan ook al een aanleiding zijn.”

Hij vervolgt: “De ene leerling is bang dat de auto ineens stil komt te staan. De andere leerling heeft ooit per ongeluk het gaspedaal van een automaat ingedrukt in plaats van de rem.”

Tip 1: stap voor stap

“Het belangrijkste is dat je kleine stapjes neemt. Op het gemakje. Met de juiste begeleiding is het in bijna alle gevallen mogelijk om de rijangst weg te nemen. Er bestaan speciale trainingen hiervoor. Denk aan een antisliptraining of een faalangstcursus.”

Tip 2: zoek eerst professionele hulp indien nodig

“Als rij-instructeur doe je alles om de angsten weg te nemen, maar soms is het een dieperliggend mentaal probleem. Als iemand bijvoorbeeld betrokken is geweest bij een ongeluk of er zijn andere mentale klachten, dan is het slim om eerst naar een huisarts of psychische hulpverlener te gaan.”

Tip 3: zoek je angst op

“Of je nu een paaltje hebt geraakt of betrokken bent geweest bij een heftig ongeluk, het kan nuttig zijn om na een ongeval terug te keren naar de plek en daar te onderzoeken wat er fout ging.”

Tip 4: schakel een rijschool in

“Voor de mensen die al een rijbewijs hebben: met een instructeur aan je zijde is het fijn om je rijangst te overwinnen. Hij of zij kan ingrijpen wanneer nodig. Met die gedachte wordt het proces  aangenamer.”

Tip 5: probeer een automaat

“Deze tip geldt zeker voor de mensen die hun rijbewijs nog moeten halen: door in een automaat te rijden hoef je over één ding minder na te denken: schakelen. Daardoor focus je echt op de weg. Dat maakt de rijangst wat minder.”

We sluiten graag positief af: rijangst is absoluut geen schande! Erover praten kan al helpen. En mocht je besluiten om het aanpakken, veel succes!