In de driedelige reeks ‘Kamperen kun je leren’ werken we toe naar een heerlijke en hopelijk zorgeloze zomervakantie. In de vorige blog las u hoe u veilig op pad kunt gaan met de caravan. In deze editie vertelt ZLM’er Artwin Otte (schade-expert motorrijtuigen én fanatiek camperaar) waar u op moet letten tijdens een campervakantie.
Wat zijn de voordelen van een campervakantie?
“De vrijheid is heel fijn. Het is voor mij de leukste manier om op vakantie te gaan. Zelf ga ik met mijn gezin vaak drie weken weg in de zomer. We rijden naar een camping toe: is het leuk, dan blijven we. Zo niet, dan rijden we weer verder. Een ander groot voordeel? Het uitstallen en inpakken kost maar een halfuurtje. Luifel, tafel en stoelen openklappen en klaar is kees. Want alles staat toch in de camper.”
Waar moet je rekening mee houden als je overweegt om een camper aan te schaffen?
“Je moet de kosten niet onderschatten. Met een caravan hoef je bijvoorbeeld geen wegenbelasting te betalen, maar met een camper wel. Naast de aanschaf heb je te maken met bijkomende kosten zoals stalling en onderhoud. Doe goed onderzoek voordat je een camper aanschaft en controleer reviews over de verkopende partij.”
“Doe goed onderzoek als je een camper aanschaft en controleer reviews van de verkopende partij.”
Als schade-expert ken jij de potentiële gevaren. Welke tips heb je om veilig op vakantie te gaan met een camper?
“Ik zie veel schadegevallen die zijn ontstaan doordat mensen de grootte van een camper onderschatten. Veel mensen zijn gewend aan een personenauto en schatten de omvang van een camper kleiner in. Daarom de tip om de lengte, breedte en hoogte van je camper op te schrijven en op het dashboard te leggen. Ook is het slim om vóór vertrek de camper te wegen. Overbelasting levert gevaren én een mogelijke boete op. Je hebt weegbruggen om het gewicht van je camper te checken.”
Welke schades zie je ook vaak terugkomen?
“Luifelschade. Zet ‘m daarom goed vast met grondpennen en stormbanden. Lukt dit niet of is de luifel maar voor korte tijd uitgeklapt? Draai hem dan altijd in, ook al ga je met mooi weer een eindje fietsen. Als het weer omslaat, kan je luifel sneuvelen. Controleer voor vertrek of alle ramen en deuren gesloten zijn. En vergeet niet om het dakluik dicht te doen.”
“Veel schadegevallen ontstaan doordat mensen de grootte van een camper onderschatten.”
Is het moeilijk om in een camper te rijden?
“Nee, dat valt wel mee. Om in een camper van 3.500 kilo te mogen rijden, heb je een regulier rijbewijs nodig (rijbewijs B). Heb je een zwaardere camper, dan is rijbewijs C verplicht. Nog een andere tip: is inparkeren niet je grootste talent? Wees dan niet te trots en vraag een bijrijder om even mee te kijken. Schade door botsingen met takken of paaltjes zie ik namelijk ook vaak voorbijkomen op de schadeafdeling.”
Waarom is een kampeerautoverzekering belangrijk?
“Het is sowieso verplicht om een WA kampeerautoverzekering af te sluiten als je met een camper gaat rijden. Verder is het goed om te weten dat een camper veel schadegevoeliger is dan een auto. Bij de bouw van een camper is er alles aan gedaan om het gewicht laag te houden en dat gaat vaak ten koste van de kwaliteit. Wil je écht gerust op vakantie? Sluit dan een allriskverzekering af naast je WA kampeerautoverzekering. Dan ben je beter verzekerd.”
Onmisbare tips van Artwin
- Plak een label op je dashboard met daarop de afmetingen van je camper.
- Als je (even) op pad gaat zonder camper, klap altijd de luifel in om schade te voorkomen.
- Zorg dat ramen en deuren dicht zijn.
- Monteer veiligheidssloten om inbraak te voorkomen.
- Rijd niet te hard, vakantie betekent rustig aan!