Hoe doe ik dat, MONO rijden?

motor

Een slingerende auto, een naar beneden buigend hoofd, één hand aan het stuur. Dit zijn beelden die we dagelijks in het verkeer zien. Bellen vergroot de kans op een ongeval twee keer. Appen tijdens het rijden zelfs zes keer. We weten dat het gevaarlijk is, maar toch doen we het. Tijd voor actie!

Veilig thuiskomen

Bij ZLM schrikken wij van deze cijfers. Dat telefoontje of berichtje kan best even wachten tot je veilig stilstaat op een parking. Toch maken we ons er op grote schaal schuldig aan. Hoe voorkomen we dit? Door MONO te rijden. Benieuwd hoe u met MONO rijden veilig kunt thuiskomen? Leest u dan verder. 

Wat is Mono? 

Even terug naar de basis: wat is MONO? MONO is een campagne van de overheid. Hiermee wil de overheid u bewust maken dat uw aandacht aan de weg toebehoort in plaats van aan uw smartphone. Dat is weliswaar een heel handig ding, maar niet in het verkeer. De boodschap is dan ook heel duidelijk: gebruik uw smartphone dus niet als u autorijdt of op de fiets zit. De slogan is dan ook niet voor niets: ongestoord onderweg. Mono staat voor alleen. In de campagne betekent het met één ding bezig zijn: autorijden.

Regels en boetes

Volgens de wet mag u geen ander toestel vasthouden tijdens het rijden. Staat u stil voor een stoplicht of in de file? Dan mag u de telefoon wel vasthouden en gebruiken. Komt u weer in beweging en u heeft uw toestel nog in uw hand, dan kunt u een bekeuring krijgen. Dit geldt ook voor filerijden! Voor automobilisten die met een telefoon in de hand rijden is de boete sinds 1 januari 2019  € 240,- exclusief administratiekosten. De boetebedragen vindt u in de Boetebase op de website van het Openbaar Ministerie.

Smartphonegebruik in het Nederlandse verkeer leidt tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar.

Hoe rijd ik MONO?

Door ieder berichtje raken we afgeleid van de weg voor ons. MONO rijden doe je heel eenvoudig door uzelf af te schermen voor binnenkomende meldingen. Dit kan op verschillende manieren:

  • Zet het geluid van uw telefoon uit en leg deze in het handschoenenvakje of in de kofferbak. 
  • U kunt uw telefoon ook zo instellen dat u automatisch tijdens het rijden geen meldingen ontvangt. Dan bent u in één keer MONO. Hiervoor zijn ook diverse apps beschikbaar.
  • Gebruikt u uw telefoon als navigatie? Plaats hiervoor een houder op het dashboard. 

Heeft u een smartphone met IOS-besturing, dan leest u hier hoe u de instellingen aanpast. De mogelijkheden voor smartphones met Android bekijkt u op deze pagina. Als u MONO rijdt kunt u alsnog de navigatie gebruiken of handsfree bellen wanneer dit nodig is.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Help anderen om MONO te rijden en stuur geen berichten als u weet dat ze onderweg zijn. 
Meer informatie over de MONO campagne leest u op deze website

Wilt u veilig op weg?

Volg dan een ZLM training op een locatie naar keuze en leer meer over een veilige bijdrage aan het hedendaagse verkeer. Bekijk hier onze trainingen.